Eesti rahvustoidu stardikomplekt algajaile ja edasijõudnuile. Läbipaistva kaanega lepapuust karbis on pakk Urvaste mahekama, kaks Peeter Reemanni sepikojas hõõguvast rauast välja raiutud lusikat ja kaks Annika Kõrvoja valmistatud savikaussi. Karbi vasakpoolses osas on kama valmistamise õpetus võru-, eesti-, saksa- ja inglise keeltes ning see on ka koht hapupiima- või jogurtipakile, mille saate pakki edasi kinkides ise lisada.
Kama on iidne Lõuna-Eesti söök. Kiirel heinaajal oli kama talurahva põhitoit. Kamajahu segati hapupiima ja mee või suhkruga või lisati hoopis soola. Tänapäeval süüakse kama sageli jogurtiga.
Urvaste kama koostises on nisu, hernes, rukis, oder ja põlduba.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – keedavad, kuivatavad, röstivad viljad, siis jahvatavad ja pakivad. Kamast saadud tulu kasutab selts oma kogukonna hüvanguks.
Kimma Kamaka tagaküljel on võrukeelne luuletus, mis annab teada kus ja kuidas kamakas on valminud ning kama valmistamise õpetus. Jakku kamma!
Kimmas Kamakas oli 2012 aasta Võrumaa meenekonkursi võidutöö.
Idee ja teostus Ahti Parijõgi.
Kinkekomplekti välismõõdud on: kõrgus ja laius 25 cm, paksus 9 cm.
Lusikatel on puidust vars. Kaussi ja lusikaid soovitame pesta käsitsi.
Kama saab mitmes valikus juurde osta kas siitsamast poest , Uma Meki kaupu müüvatest poodidest või otse tootjatelt (Urvaste Külade Selts).
Toote koostanud Sujuri OÜ
Eestläse rahvussöögi täüsmäng nii alostajalõ ku edesijõudnulõ. Läbipaistuva kaasõga lepäpuust karbin omma: pakk Urvastõ mahekamma, kats kimmäst luitsat (omma Reemanni Piitre sepikuan hõõgavast ravvast vällä raotu), kats savist kaussi (omma Kõrvoja Annika tettü). Karbi kurapoolitsõn jaon om kotus hapupiimäpudeli jaos ja nellän keelen oppus, kuis kamma süvvä ni määnest hapupiimä võinu pruuki. Kama om muistinõ Lõuna-Eesti süük. Kipõl hainaaol oll kama talorahva põhisüük. Kamajahu segäti hapatõt piimä, maigus mano mett vai tsukõst. A makõ asõmal võidsõ panda kah hoobis suula. Prõllatsõl aol süvvas kamma ka jogurtiga. Urvastõ kaman om kokko seät nisu, hernes, rügä, kesv ja põlduba. Urvastõ Küläde Selts tege kamma käsitüüna – keetvä, kuivatasõ, praatva vilä, siss jahvatasõ, sekkäse kokko ja pakki pandva kama küläköögin. Kamast saadu kasu lätt kohaligu kogukonna hääs. Kimmä Kamaka tagakülen om võrokeeline luulõtus, mis and teedä kon ja kuimuudu kamakas om valmis saanu ja oppas kama sekkäma. Jakku kamma! Kimmäs Kamakas oll 2012 aastaga Võromaa meelüsse-võigõlusõ võidutüü. Vällä märknü ja valmis tennü Parijõgi Ahti.
Kimmä kamaka karbi mõõdi omma: korgus ja lakjus 25 cm, paksus 9 cm. Luitsi hanna omma puust. Kaussi ja luitsit võinu mõskõ käsitsi. Kamma saa mitman valikun manu osta kas puutõst, kon müvväs Uma Meki kraami vai telli õkva tegijäde käest.