Koostisosad: mahe hall hernes (päritolumaa Läti), mahe nisu ja mahe „Sangaste“ rukis.
Kama on teraviljadest tehtud jäme jahu, mida on Lõuna-Eestis söödud juba ammustel aegadel. Urvaste kuulsuse Contra nime kandev kama on erilise koostisega – kodumaise nisu ja rukki kõrval on oluliseks koostisosaks läti hall hernes, mida hangitaksegi Lätist. Contra käe ja suu läbi on hästi edendatud Eesti-Läti kultuurivahetust ning läti mõjud on jõudnud ka Urvastes tehtavasse kamasse.
Kamajahust saab kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: sega jahu hapupiima või jogurtiga, maitseks pane juurde pisut mett või moosi ja ongi toidukord valmis. Soolase kama võib teha keefiriga ja lisada kurki-tomatit-salatit ning maitserohelist. Hea suvine söök!
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – teraviljad ja kaunviljad keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
Urvaste kama koostises on läti hall hernes, nisu ja rukis.
300 gr
Tootja: Urvaste Külade Selts
http://www.urvasteseltsimaja.ee/
Tel: +372 5206 001 või +372 5236 697
Urvastõ miis Kontra käü jo aastit Läti vaiht, om är opnu läti keele ja jõud kõrrast ligembalõ lätläisi salahuisilõ. Ütskõrd löüdse tä Lätist hahka karva herne ja tõi neid Urvastõ naisile kama tegemises. Hää kama sai.
Contra kamma või süvvä samamuudu ku tõisi Urvastõ kamasid, a pääle pikkä süümist või kõnelemise manu tulla tsipa läti keele muudu (nt nakkas pallo „s“ tähte sõnnu lõppu tulõma).
“Latvijas lielie pelekie zirni” vai sõs niiüldä haha herne olõ-i keedetüst pääst kukivõrd haha, a hahkja tooni and hernide esieräline koorekiri. Kuurdmada keedüherne omma pehme ja jahutse, tsipa esimuudu maiguga. Neo herne omma tõisist sortest suurõmba ja keese kipõstõ pehmes. Seod hernesorti kasvatedäs Lätin 18. aastagasaast pääle. 2015. aastagal saiva neo erilidse herne EL puult kaitstu peritolunime märgi.