Rukkileivamaiguline šokolaad (kaal 100 grammi) on Hargla kihelkonnas asuva Mõniste Talurahvamuuseumi tellimisel valminud maiustus, mille mekk toob meelde meie rahva tähtsaima toidu – musta leiva – maitse. Šokolaadi ümbrispaber tuletab meelde lugusid kaugete esivanemate ajast, kui leiva saamiseks tuli esmalt vili kasvatada.
Riivleivašokolaadi paberit ehivad kohalikud rukkilõikajad. Algne foto (MF_F 28:13/n) on tehtud 1934. aastal Mõnistes ning sellel on näha rukkivihu sidumist.
100 g sisaldab 476 kcal/1905 kJ; rasvad: 22,7 g, millest küllastunud rasvhapped 13,2 g; süsivesikud 53,6 g, millest suhkruid 31,2 g; valgud 8,1 g; sool 0,57g.
Koostis: Tume šokolaad (kakaomass, suhkur, kakaovõi, emulgaator E322 sojaletsitiin, lõhna-ja maitseaine vanilliin). Täistera riivleib 35% (täistera rukkijahu, naturaalne juuretis (rukkijahu, vesi), suhkur, rukkilinnas, köömned, sool.
Sisaldab sojat. Sisaldab gluteeni.
Tootja: Kõlleste Kommimeistrid OÜ
Hoida kuivas ja jahedas temperatuuril +10° kuni +20° C
Tan makjuse seen omma kokko saanu leeväpuru ja sokulaat. Sokulaadi paprõ pääl om nätä vanna pilti rüänurmõn vilälõikusõst.
Liimetsa Heino Karula kihlkunnast om 1947. aastagal kõnõlnu rüälõikusest niiviisi: Rükä põimiti tsirpege. Vikatigõ rükä niita õs saa, selle õt siss vassu väega är ja vassunut rükä olla halv pessä. Õga vanast jo massinit õs olõ. Pesmine oll puha rihega. Tuuperäst pedi ka tsirpege põimma. Palluss siss põimõn nuid rüki peiu mahtu. Kõik käevars võeti täüs. Inämbüisi õks oll nii, õt kats käetäüt panti ütes vihus. Siss köüdeti vihk kinni. Köütmise jaos võeti pikembe rüä. Vihu säeti kõik akki.
Läte: raamat Kuiss vanal Võromaal eleti, 2005 Emakeele Selts.