Meetäidisega šokolaad (kaal 100 grammi) on Hargla kihelkonnas asuva Mõniste Talurahvamuuseumi tellimisel valminud maiustus, mille retsept on ainulaadne ja maitse kordumatu. Meesõpradele võiks see maius vägagi meeldida.
100 g sisaldab 490kcal/1960kj; rasvad: 20 g, millest küllastunud rasvhapped 19 g; süsivesikud 40 g, millest suhkrud 35 g.
Koostis: mesi 50%, kakaomass, suhkur, kakaovõi, kohvikoor, 80% alkohol, taruvaik, teraviljapiiritus Premium 96,3% vol, emulgaator E322, sojaletsitiin, lõhna-ja maitseaine vanilliin.
Sisaldab sojat. Sisaldab mett. Sisaldab laktoosi.
Tootja: Kõlleste Kommimeistrid OÜ
Hoida kuivas ja jahedas temperatuuril +10° kuni +25° C
Mõniste muuseumi šokolaadide ümbrispaberite kujunduses säravad pildid muuseumi kogust. Meetäidisega šokolaadi ümbrispaberil on näha pakktarudest mesilat Villike külas (MF_F 28:7/n). Foto on jäädvustatud 1937. aastal. Kujunduses on kasutatud ka vanast mesindusraamatust leitud meekärjekujutist.
Mehidside käest om maarahvas mett korjanu jo muistidsõst aost pääle. Võromaal om vanal aol olnu suuri mõtsu, kon puie oosin mehitsit peeti. Mõtsa puie otsa viidi taropakkõ, ku oosiga puid veidü oll. Mesi ja vaha olli hinnan kraam ja tuud tasosi korjada. Esiki Mellini atlasõ Võromaa lehe pääl om kaunistusõs suur kuus ja kuusõ külen taropakk, mink mano vana kahr mii perrä roni. Rüüvlide iist kaitsmisõs naadi mesipakkõ mõtsast tuuma elämiisi lähiksele, kon näid parõmbahe valva sai.
Taropakk vai kussal saeti vällä jämmist puutüvist (haab, lõhmus, kuus), miä olli seest tühäs mädänü. Paku pikkuses oll paras 1-1,2 miitret. Mädäpuu kaiveti vällä ja tahvitsedi oost laembas, et saija läbimõõdus 10-12 tolli (25-30 cm). Paku tühemigu ülesjakku säeti puupulkõ, mille külge mehidse kärgi saanu ehitä. Oosõ saina määriti kokko vannust kärgist sulatõt segoga ja panti puu otsa mehitsit meelütama.