Kamajahu võib olla tehtud ka ainult ühest viljast. Urvaste kaerakama ongi tehtud vaid mahedalt kasvatatud kaerast.
Põline kaerakama piirkond on vanasti olnud Tartu- ja Võrumaal, Setomaal ning Peipsiäärsel rahval. Nende kantide perenaised jätsid kaera alati ka segakama üheks põhikoostisosaks.
Kama on teravilja(de)st tehtud jäme jahu, mida on Lõuna-Eestis söödud juba ammustel aegadel. Suvisel ajal sai valmistehtud kamajahust kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: jahu segati hapupiimaga, lisati pisut mett, suhkrut või hoopis soola ja toit valmis. Tänapäeval süüakse kama sageli jogurtiga, sellest tehase kamavahtu, lisatakse küpsetistele.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – kaeraterad keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
300 gr
Koostis: 100% mahekaer
Tootja: Urvaste Külade Selts
http://www.urvasteseltsimaja.ee/
Tel: +372 5206 001 või +372 5236 697
Kama om keedetü ja kuivatet terrist tettü jämme jauh, midä om Eesti lõunõpuulsõ jao rahvas söönü ammutsest aost pääle. Kamma süüdi suvitsõl aol, ku oll vajja kipõstõ süük tetä. Jahu seäti hapnõ vai rõõsa piimäga, mõnõl puul ka taariga kas paksõmbas vai lahjembas ruas, maigus läts manu kas tsipa suula vai mett ja ollgi süük valmis. Täämbäsel pääväl seätäs kama tihtipääle jogurtiga, a tetäs ka vatukoorõ vai kohopiimäga kamavattu vai pantas kamma küdsüsside sisse.
Kaarakama oll inämb tunnet ja tarvitusel just Võromaal, Tartomaal, Setomaal ja Peipsiveeren.