Kama on teraviljadest tehtud jäme jahu, mida on Lõuna-Eestis söödud juba ammustel aegadel. Suvisel ajal sai valmistehtud kamajahust kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: jahu segati hapupiimaga, lisati pisut mett, suhkrut või hoopis soola ja toit valmis. Tänapäeval süüakse kama sageli jogurtiga, sellest tehase kamavahtu, lisatakse küpsetistele.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – teraviljad ja kaunviljad keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
Urvaste kama koostises on nisu, hernes, rukis, oder ja põlduba.
300 gr
Tootja: Urvaste Külade Selts
http://www.urvasteseltsimaja.ee/
Tel: +372 5206 001 või +372 5236 697
Kama om keedetü ja kuivatet terrist tettü jämme jauh, midä om Eesti lõunõpuulsõ jao rahvas söönü ammutsest aost pääle. Kamma süüdi suvitsõl aol, ku oll vajja kipõstõ süük tetä. Jahu seäti hapnõ vai rõõsa piimäga, mõnõl puul ka taariga kas paksõmbas vai lahjembas ruas, maigus läts manu kas tsipa suula vai mett ja ollgi süük valmis. Täämbäsel pääväl seätäs kama tihtipääle jogurtiga, a tetäs ka vatukoorõ vai kohopiimäga kamavattu vai pantas kamma küdsüsside sisse.
Mitmast teräviläst ja hernist-upõst kokkoseät kamma om vanast tettü rohkõmb Mulgimaal. No tetäs prõlla säänest Vana-Võromaal Urvastõn.