Kama on teraviljadest tehtud jäme jahu, mida on Lõuna-Eestis söödud juba ammustel aegadel. Suvisel ajal sai valmistehtud kamajahust kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: jahu segati hapupiimaga, lisati pisut mett, suhkrut või hoopis soola ja toit valmis. Tänapäeval süüakse kama sageli jogurtiga, sellest tehase kamavahtu, lisatakse küpsetistele.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – teraviljad ja kaunviljad keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
Rukkikama koosnebki ainult rukkist, mis on sordi poolest Sangaste rukkis ja mahedalt kasvatatud. Rukkikama tegemise mõte sündiski koostöös Sangaste Rukkimajaga hoidmaks krahv Bergi aretatud ainulaadset ja kuulsat rukkisorti.
Koostisosad: 100% mahe Sangaste rukis
300 gr
Tootja: Urvaste Külade Selts
http://www.urvasteseltsimaja.ee/
Tel: +372 5206 001 või +372 5236 697
Sangaste mõisa viimätse krahvi Friedrich Georg Magnus von Bergi elotüü oll rüätõu parandamine sändses, et saanu kõrraligu teräga ja mi ilmule vastapidävä leevävilä. Sangaste mõisa maie pääl timä sõs külisi ja kasvat, valisi terri ja jäl kasvat mitukümmend aastakka, kooni saigi sordi, miä om korgõ, pikä ja tiheda pääga, pikä ja rassõ teräga, kannatas häste mi talvõ, püsüs häste ja and hulka saaki. Nimes sai seo sort „Sangaste“.
Teedüs om peri Harri Kübara jutust „Sangaste rukki lugu“ https://www.sangasteloss.ee/