Koostisosad: mahe tatar
Kamajahu võib olla tehtud ka ainult ühest viljast. Urvaste tatrakama ongi tehtud vaid mahedalt kasvatatud tatrast.
Teadaolevalt pole tatrast vanal ajal kamajahu tehtud, kuigi Lõuna-Eestis kasvatati tatart laialdaselt. Samas on tatar selline vili, mille terades pole tervaviljavalku (gluteeni). Kõhuhädadega kimpus olijale peaks tatrakama olema sobiv toit.
Kamajahust saab kiiresti teha maitsva ja toitva söögi: sega jahu hapupiimaga, maitseks pisut mett või moosi ja ongi toidukord valmis. Kama võib teha ka jogurtiga või soolase variandi keefiriga.
Urvaste Külade Selts valmistab kama käsitööna külaköögis – tatratangud keedetakse, kuivatatakse, röstitakse, siis jahvatatakse ja pakitakse. Kamast saadud tulu kasutatakse kogukonna hüvanguks.
200 gr
Tootja: Urvaste Külade Selts
http://www.urvasteseltsimaja.ee/
Tel: +372 5206 001 või +372 5236 697
Kama om keedetü ja kuivatet terrist tettü jämme jauh, midä om Eesti lõunõpuulsõ jao rahvas söönü ammutsest aost pääle. Kamma süüdi suvitsõl aol, ku oll vajja kipõstõ süük tetä. Jahu seäti hapnõ vai rõõsa piimäga, mõnõl puul ka taariga kas paksõmbas vai lahjembas ruas, maigus läts manu kas tsipa suula vai mett ja ollgi süük valmis. Täämbäsel pääväl seätäs kama tihtipääle jogurtiga, a tetäs ka vatukoorõ vai kohopiimäga kamavattu vai pantas kamma küdsüsside sisse.
Tatrigukama om vällä mõtõld Urvastõ Küläde Seldsi perenaisil ja seo kama pruukmise kombõ viil nakkasõ tekkümä. Tatrik kasus Võromaa nurmi pääl häste ja Lõunõ-Eesti rahvalõ om tatrigu mekk miiltmüüdä.